EEN 2D ECHO MAKEN: HOE WERKT HET?
Echoscopie wordt in de medische wereld veel gebruikt als techniek om met beelden een diagnose te stellen. Met een echo kan onderzoek gedaan worden naar belangrijke organen van het kind, zoals het hart en de rest van het lichaam. Eventuele complicaties worden zichtbaar. Een belangrijke reden voor deze toepassing in de gynaecologie en verloskunde is de veronderstelde veiligheid in vergelijking met andere beeldvormende technieken. De zeer snelle ontwikkeling en daarmee verbeteringen van de echotechniek zorgen ervoor dat het echo apparaat regelmatig gebruikt wordt tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het natuurlijk ook prachtig om je kindje te kunnen bekijken op een scherm!
HOE WORDT EEN PRETECHO GEMAAKT?
De techniek van een echo is moeilijke natuurkunde. We zullen proberen het toch simpel uit te leggen, want als je snapt hoe een echo tot stand komt, zal je ook beter begrijpen waarom de ene echo mooier is dan de andere. Een echo wordt gemaakt met een zogeheten ‘transducer’. Dit is de ‘echokop’ waarmee de echoscopiste over je buik gaat. Via deze transducer worden geluidsgolven de buik in gestuurd. Geluidsgolven zijn heel veel kleine trillingen per seconde, soms wel 20 miljoen! Het Engelse woord voor echo is dan ook ‘ultrasound’, waarbij ‘ultra’ staat voor de grote hoeveelheid trillingen. Deze grote hoeveelheid trillingen gaan door de huid en de daaronder liggende weefsels, op weg naar de baby. Eenmaal aangekomen bij de baby, weerkaatsen de trillingen en worden ze teruggestuurd naar de echokop.
HOE WERKT EEN ECHO?
Hoe beter de trillingen van de echo weerkaatst worden, des te mooier is het echobeeld. Maar wat is nu een goede trilling? Dit hangt af van de intensiteit van de trilling en hoe lang deze trilling onderweg is geweest. Een voorbeeld. Stel, we sturen een pakketje van 10.000 trillingen vanuit de transducer, de echokop, de buik in. Deze trillingen moeten door verschillende lagen en structuren heen trillen, zoals de huid, de buikwand, vetlaag, baarmoederwand en soms ook de placenta. Als de trillingen bij de baby zijn aangekomen, moeten de trillingen zich weer dezelfde weg terug worstelen. Hierdoor zullen onderweg ook trillingen verloren gaan, omdat ze door een bepaalde laag worden tegengehouden, of niet sterk genoeg terugkomen. Bij de ene vrouw zullen er daarom van de 10.000 trillingen misschien 9.000 kunnen worden omgezet naar een echobeeld, terwijl dat bij de andere vrouw er misschien maar 5.000 zullen zijn. Daarnaast bepaalt ook de tijdsduur die de trillingen nodig hebben om de baby te bereiken en weer terug de echokop te bereiken, de kwaliteit van het beeld. Hoe meer trillingen per seconde, hoe beter het echobeeld.
HOE KRIJG JE EEN MOOIE PRETECHO?
Nu begrijp je dus waarom de ene vrouw scherpere foto’s heeft dan de andere vrouw. We zijn immers allemaal verschillend! De stugheid van een huid verschilt, en de dikte van de buikwand wordt bepaald door de vetlaag. Daarbij verschilt bij iedere vrouw ook de ‘logistiek’ in de buik tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en de ligging van de baby met de houding van de armpjes en beentjes. Allemaal structuren waar de trillingen doorheen moeten in een zo kort mogelijke tijd. Dus hoe minder structuren en afstand, hoe mooier het beeld.
EEN 3D/4D ECHO MAKEN: HOE WERKT HET?
Nu je hebt gelezen hoe een 2D echo werkt, ben je vast benieuwd naar de andere mogelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen om een 3D/4D echo te laten maken. Maar wat houdt dat precies in? Bij een 2D echo zien we de baby in ‘plakjes’. De 3D echo voegt hier een dimensie aan toe: we zien de baby in ‘volume’. 3D is dus een stilstaand beeld in volume. Voeg je daar nog een dimensie aan toe, dan zie je de 3D beelden bewegen en heb je een 4D echo. Dit is erg speciaal, je ziet je kindje namelijk live! Je ziet je baby in een bewegende, roze film in HD kwaliteit en ziet dus precies wat je baby op dat moment aan het doen is!
Zoals je hebt kunnen lezen bij de 2D echo, is de kwaliteit van een echo afhankelijk van verschillende factoren. Dit is ook zeker het geval bij een 3D/4D echo, omdat het echo apparaat nog meer trillingen nodig heeft om een mooi beeld te krijgen.
HOE ONTSTAAT EEN 3D/4D ECHOBEELD?
Bij een 2D echo krijg je letterlijk het beeld wat onder de echokop ligt. Dus plaatst de echoscopiste de echokop op het profieltje en dan zie je het profieltje ook op beeld. Bij de 3D/4D echo telt het echo apparaat alle beelden 180 graden rondom de echokop bij elkaar op. Dus als de echoscopiste de echokop op het profieltje plaatst, zal het echo apparaat van oor tot oor de beelden optillen. Zo zie je dus een heel gezichtje in volume in beeld.
Omdat het echo apparaat dus 180 graden rondom een profieltje beelden op moet tellen, is het nodig om ruimte rondom dat profieltje te hebben. Als je het gezichtje dus in beeld wilt zien, is het nodig om van oor tot oor een mooie hoeveelheid vruchtwater te hebben voor de beste geleiding van de geluidstrillingen. Ligt je baby dus met zijn of haar rug naar voren, dan is deze techniek helaas niet mogelijk.
DE VERWACHTINGEN VAN DE 3D/4D ECHO
Realiseer je dat de baby in een baarmoeder zit; een aansluitende ballon die zich aanpast aan de grootte van de baby. Als je pasfoto’s verwacht, kun je bedrogen uitkomen. De baby zoekt namelijk altijd geborgenheid en vindt het heerlijk om tegen de wand van mama aan te kroelen of met zijn of haar handjes te spelen. Omdat je wel 180 graden vrije ruimte om het gezichtje nodig hebt, wordt het dan technisch lastig om het hele gezichtje in beeld te brengen. Dit zullen echter wel mooie beelden geven waarop je de baby ziet genieten van de geborgenheid, knuffelend met zijn of haar handje voor het gezicht of tegen de wand aan slapend. Met een beetje geluk gaat de baby voor ons poseren en kunnen we wel het hele gezichtje zien.
Ook de emoties kunnen door 3D/4D echo’s soms gezien worden. De mimiek van de baby komt dan in beeld en zo zie je je kindje lachen, een pruillip trekken, boos kijken, geeuwen en duimen. De 3D/4D echo kan bemoeilijkt worden als de baby al wat gaat indalen. Je baby zit dan namelijk in het smalle gedeelte van je bekken, waardoor er weinig ruimte rondom het gezichtje is. En als de placenta dan ook nog eens aan de voorkant van je buik zit, kan het moeilijk worden om een mooie echo te maken. Gelukkig hebben we daar een trucje voor: zorg dat je met een volle blaas komt!
MET EEN VOLLE BLAAS EEN ECHO LATEN MAKEN
Kom je met een volle baas, dan zal dit het hoofdje van je baby iets omhoog duwen, waardoor er mogelijk meer ruimte is. Hierdoor wordt de kans op mooie 3D/4D beelden groter. Een volle blaas krijg je door vanaf één uur voor aanvang van de echo niet meer te gaan plassen en nog een halve liter te drinken. (Let op: een plasgevoel is niet hetzelfde als een volle blaas! Dit kun je namelijk ook hebben doordat het hoofdje op de blaas duwt.)
GRATIS HERHALING
Onze echoscopisten zijn ervaren. Ondanks ons kwalitatief hoogwaardige echo apparaat en onze kennis en kunde, lukt het toch niet altijd om de gewenste echo te maken. Soms door pech, soms door omstandigheden in de buik. We kunnen wel inschatten of er een reële kans is of het op een ander moment misschien wel zal gaan lukken. De echoscopiste zal je dan uitnodigen voor een gratis herhaling. Een gratis herhaling vindt plaats als de echo door omstandigheden niet goed heeft kunnen plaatsvinden, maar hier wel voor betaald is. Wij zullen altijd ons best doen en zullen je altijd eerlijk informeren. Probeer jij dan een volle blaas en een reële verwachting te hebben?
Eén ding is zeker: een gezellig samenzijn met elkaar en genieten van de baby wordt het altijd!